Субота, 20.04.2024, 12:15
Нове на сайті Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Меню сайту
 
Міні-чат
 
Головна » 2019 » Квітень » 19 » Стаття про вшанування пам’яті Антонія Анджейовського у смт Ставище
Стаття про вшанування пам’яті Антонія Анджейовського у смт Ставище
11:56

В «Українському ботанічному журналі», 2019, № 76, опубліковано статтю «Вшанування пам’яті Антонія Анджейовського»      (автори Зав’ялова Л. В., Сенчило О. О., Коломійчук В. П., Кучер О. О.)

«…Останні дванадцять років свого життя провів у містечку Ставище, де заклав та розбудовував приватний ботанічний сад, проводив наукові дослідження.

29 вересня 2018 р. з ініціативи Ставищенського настоятеля парафії Пресвятої Трійці Римо-католицької церкви в Україні отця Марека Рудзя відбулися урочисті заходи з нагоди 150-річчя від дня смерті славного ставищанина Антонія Анджейовського.

У католицькому кварталі центрального цвинтаря відбулася урочиста меса з освячення символічного гробу-меморіалу А. Анджейовському, учасниками якої стали також і автори цього повідомлення.

Серед гостей були присутні Консул Республіки Польща пан Бартош Яблонський, дружина Надзвичайного Повноважного Посла Республіки Польща в Україні пані Рената Скурчиньська-Пєкло, ставищенський міський голова Володимир Кошинський, представники різних релігійних конфесій України, діячі громадських і культурних організацій Київської області, науковці з Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України та Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України, Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Авторами пам’ятника, на якому зображено на сьогодні втрачений, оригінальний хрест з могили А. Анджейовського, стали архітектори Петро Пшевлоцький та Олександр Вартилецький з м. Богуслав (Київська обл.).

Навколо меморіалу стараннями дирекції та співробітників Ботанічного саду ім. О.В. Фоміна було закладено алею із саджанців туй, гінкго та магнолій.

Одна з алей, що з'явилася після упорядкування цієї ділянки цвинтаря і веде до меморіалу, названа на честь вченого. Тут також планується висадити рослини, що пов'язані з ім'ям вченого (уперше описані або зібрані ним, чи пойменовані на його честь). Серед перших рослин – Spiraea pikoviensis Besser, описаний В. Бессером, але вперше зібраний А. Анджейовським, Senecio borysthenicus Andrz., описаний вченим, і Dianthus andrzejowskianus (Zapał.) Kulcz. – названий на його честь. Рослини згаданих видів ще на початку літа 2018 р. були передані к.б.н. Наталією Белемець (Ботанічний сад ім. О.В Фоміна), к.б.н., доцентом Русланою Мельник (Херсонський державний університет), д.б.н., доцентом Людмилою Любінською (Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка).

По завершенні меси в місцевому будинку культури учасники зібрання переглянули короткий фільм про вченого, підготовлений завідувачкою відділом обслуговування користувачів Центральної районної бібліотеки Валентиною Пацелею, та взяли участь у науковій конференції, модераторами якої стали отець Марек Рудзь та провідний науковий співробітник Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України к.б.н., с.н.с. Мирослав Шевера.

Наприкінці урочистостей відбулася презентація книги "Антоній Анджейовський. Талан і таланти відомого натураліста", яку отримали всі учасники заходу. Видання вийшло друком напередодні вшанування пам'яті А. Анджейовського стараннями авторів, видавців та польського мецената пана Кшиштофа Бялого.

Захід, що був організований спільними зусиллями духовенства та польської спільноти Ставищенської громади у тісній співпраці з науковцями, має важливе значення для вшанування імені Антонія Анджейовського і надалі матиме продовження.

В майбутньому на базі Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка, до розбудови якого долучився вчений, планується провести присвячені йому наукові читання.»

Відео про заходи вшанування пам’яті Антонія Анджейовського

Переглядів: 736 | Додав: Себастян
Всього коментарів: 0

Додавати коментарі та скачувати файли можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар новин
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Форма входу

 
Пошук
 
Рекомендуємо
Україна інкогніта_ Архівний відділ РДА ФК "Хілд-Любомир" Телерадіокомпанія "Грант" Ставищенські стайні Ставищенський музей Ставищенська бібліотека
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0