Viktor | Дата: П`ятниця, 22.04.2022, 16:04 | Повідомлення # 76 |
Генерал-майор
Група: Адміністратор
« 11 »
Країна:
Статус:
|
Источник: https://www.archivesportaleurope.net/ead-dis....596
Санкт-Петербург
|
|
| |
Viktor | Дата: Понеділок, 23.12.2024, 16:29 | Повідомлення # 77 |
Генерал-майор
Група: Адміністратор
« 11 »
Країна:
Статус:
| Я читав версії, звідки походить назва села Гейсиха. Але хочу зауважити, що в більшості старих документів село називалося Гойсиха. Я випадково натрапив на один вираз чи фразу, і вважаю, що це ще одна версія назви: Гой єси – вітально-величальна формула у значенні "будь живий!" або "будь здоровий!". Характерна для усної народної творчості і зустрічається насамперед у текстах билин («Ой ти гой єси, добрий молодець!»). Гой – давньоруське слово, що має значення, пов'язані з життям і цілющою силою; походить від праіндоєвропейського кореня gweyhs – "жити". Етимологічний розвиток дієслова представлений в такий спосіб: gweyhs – "жити"; gwoyhsos – "життя" gojiti – "живити". Історично той самий корінь – у словах жити з давньоруського – "жити" (тут інший ступінь чергування) з вихідним значенням «годуватися, харчуватися, одужувати», "життя", "живити", "живий". Гой може розглядатися як форма наказового способу від цього дієслова. В українській мові слово "загоїти", а в білоруській "загаіць" означає «залікувати», «загоїти». Крім того, слово гой засвідчено в давньоруській мові та в інших контекстах, де трактується (за словником І.І. Срезневського) як "світ, спокій, pax, fides, amicitia". Єси – застаріла особиста форма дієслова-зв'язку "бути" у другій особі однини. З коренем гой пов'язане слово ізгой, що зберігається в сучасній мові (від изжить). Нам добре відомо, що Гейсиха знаходилася на одному зі шляхів, де проїжджало безліч чумаків. Можна припустити, що хтось, що оселився на місці майбутньої Гейсихи, зустрічав або проводжав чумаків привітанням «будь живий!» або «будь здоровий!» – гой єси, так і стало це місце називатися ГОЙ ЄСІ ХА або ГОЙСІХА.
Санкт-Петербург
|
|
| |